De Mossel Site
De Mossel Site
http://home.wanadoo.nl/siejokee/mosselen/start.htm
De mossel
Mossels verzamelen voedseldeeltjes, voornamelijk plankton op het met trilharen bedekte oppervlak van hun kieuwen. Het voedsel wordt met die trilhaartjes naar de mond vervoerd.
In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats. Miljoenen larven komen dan vrij en zwemmen in de kustgebieden en zeearmen rond.
Na ongeveer een maand begint de schelp zich te ontwikkelen en zinkt het zogenaamde mosselzaad onder het gewicht van hun schelp naar de bodem.
Met behulp van byssusdraden (ook wel de baard genoemd) hechten zij zich vast aan de zeebodem, aan voorwerpen, stenen, of aan elkaar. Op deze manier kunnen mosselen hele grote stukken zeebodem bedekken, de zogenaamde "mosselbanken".
Het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door het langsstromende zeewater te filteren.
Mosseltjes van ongeveer 1 centimeter groot noemt men mosselzaad. Wanneer de mosselen circa 4 tot 5 cm lengte hebben, worden ze zogenaamde 'halfwasmosselen'genoemd. Na ongeveer twee jaar zijn de mosselen 6 tot 7 centimeter groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.
Niet alleen mensen vinden mossels een lekkernij. Ook schelpdieretende vogels, zoals de eidereend, scholekster en zeesterren azen op de 'armelui's oester' (of 'het zwarte goud uit zee').
Mosselen hebben invloed op het slikgehalte van de wadbodem. Zij bundelen zeer fijne slikdeeltjes in hun uitwerpselen, en leggen het fijne slik dus vast in de buurt van de mosselbanken.
http://home.hccnet.nl/pm.jansen/mossel.htm
Misverstanden & mosselen
Femistyle, het e-zine voor de hedendaagse vrouw.
http://www.femistyle.be/nl/cook/mosselen.shtml
Mossel Wikipedia
Mossel Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/mossel
Producent kruipt in schelp
Gazet van antwerpen is dé krant van antwerpen. gva bericht doorlopend over antwerpen, sint-niklaas, mechelen en de kempen over politiek, economie, media en cultuur, binnenlands en buitenlands nieuws, media en cultuur.
http://www.gva.be/dossiers/-m/mosselen/dossier.asp
Mosselen
De mossel is het meest bekende en geliefde schelpdier. hij behoort tot de bivalven of tweekleppigen. dat wil zeggen dat deze schelpdieren omsloten worden door twee scharnierende kleppen. mosselen zijn...
http://www.xquis.com/products/_nl/mosselen.htm
Wel en Wee vd Mossel
Van de zeeuwse mossel mogen er steeds minder gevangen worden. die wordt daardoor steeds duurder. tien jaar geleden was nederland nog mosselland nummer drie in europa. inmiddels is het ver weggezakt.
http://www.elsevier.nl/nieuws/wetenschap/artikel/asp/artnr/114977/index.html